Jak najít nejvýhodnější hypotéku?

Tagy:  nejlepší hypotéka, srovnávač hypoték, bydlení, byt, dům, hypoteční úvěr, úvěr

Jak najít nejvýhodnější hypotéku?

Doby, kdy si rodinný dům mohli pořídit opravdu jen ti nejmovitější jsou dávno pryč a dnes si sen o vlastním domě nebo bytě může splnit drtivá většina lidí s průměrným příjmem a běžnou prací. Dokonce jsou hypotéky již natolik dostupné a výhodné, že se vyplatí více, než nájem, kterým doslova vyhazujete peníze oknem. Málo kdo ví, že je hypoteční úvěr jedním z nejstarších prostředků půjčení financí a rozhodně se nejedná o vymoženost posledních desítek let. Rok od roku jsou však hypotéky propracovanější a stávají se dostupnější i pro ty, kteří si o ni ještě před pár lety mohli nechat pouze zdát. Rádi byste svým dětem jednou zanechali krásný byt nebo domek? Pak si najděte tu nejlevnější hypotéku na trhu a na placení předraženého nájemného jednou pro vždy zapomeňte.

K čemu lze hypotéku využít?

Hypotéku zná většina lidí ve spojitosti s koupí nového domu nebo bytu, avšak její využití je poměrně různorodé. Hypoteční úvěr, kromě zmiňované koupě nemovitosti do osobního vlastnictví ,slouží také k dalšímu financování nemovitosti jako je rekonstrukce, modernizace, přístavba nebo další opravy s ní spojené, dále ke koupi podílu nemovitostí za účelem vypořádání dědických a spoluvlastnických podílů a nebo společného jmění manželů. Hypotéku můžete využít rovněž ke koupi družstevního podílu a k úhradě členského podílu, k refinancování stávajícího úvěru a případně ke konsolidaci účelových a neúčelových půjček. Která z možností je pro vás nejvhodnější je již na vašem vlastní uvážení.

Jak si vybrat hypotéku? autor: KFCSpikeJak si vybrat hypotéku? autor: KFCSpike

Kdo může žádat o hypotéku?

Další velmi důležitou otázkou ohledně hypotéky je ta, zda o ni můžete žádat. Hypotéka neboli hypoteční úvěr je určen pro plnoleté občany České republiky, ale také pro cizince, kteří zde mají prokazatelně trvalý pobyt. Tento fakt však k udělení hypotéky nestačí. Banka dále zjišťuje schopnosti žadatele úvěr splácet, přičemž se zajímá o jeho pravidelný výdělek, výši výdělku, o splátkovou historii, o pracovní poměr nebo podnikání jakožto takové, o výdaje, sociální a jiné dávky a příspěvky. Následně banka ověřuje skutečnosti, zda je žadatel schopen doložit možnosti splácení, potvrzení o příjmu zaměstnavatele nebo prokazování příjmu podnikatele a pracuje s bankovním i nebankovním registrem, který odhalí jiné splátky, úvěry, kontokorenty, spoření a další výdaje.

Výpočet hypotéky dle příjmu si můžete alespoň předběžně provést i v pohodlí domova. Sepište si na papír své pravidelné měsíční příjmy a výdaje domácnosti. Do plusových položek nezapomínejte připočítávat veškeré příplatky, příspěvky, ale také cestovní diety nebo třeba výdělek z pronájmu nemovitosti. Díky tomuto jednoduchému seznamu budete mít alespoň hrubý odhad vašich možností.

A na jakou hypotéku máte nárok? Banka musí vždy počítat s tím, aby vám zůstala měsíčně alespoň minimální mzda neboli životní minimum. Podívejte se na stránky usetreno.cz, kde se dozvíte další užitečné informace ohledně hypotéky.

Článek Jak najít nejvýhodnější hypotéku? byl publikován 30. srpna 2016 v 03.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...