Finanční poradenství u nás - stále velké téma

Tagy:  finanční poradenství, finanční trhy

Finanční poradenství u nás - stále velké téma

V minulých letech a celkově v období po sametové revoluci, kdy došlo k uvolnění finančního trhu, se jako houby po dešti vyrojily stovky společností, které nabízely nejrůznější finanční produkty, garantující maximální zhodnocení a velké výdělky, a noviny se začaly plnit případy okradených klientů těchto nových společností. Začali jsme se častěji také setkávat s tzv. pyramidou neboli letadlem, kdy vložené peníze vám měly přinést zisk v závislosti na tom, kolik dalších investorů jste měli pod sebou.

První vlaštovky

Během let se zrodila služba finančního poradenství i u nás, kdy již nešlo o nějaké kampeličky, nýbrž o seriózní finanční poradenství umožňující klientovi vyznat se na finančním trhu, který rostl a subjektů na něm přibývalo. Tehdy jsme se začali poprvé setkávat se společnostmi jako ZFP, Partners, OVB a dalšími. Ze začátku ještě nebyly systémy spolupráce s klientem a bankami zcela dokonalé, a tak se někteří poradci obohacovali na svých klientech tím, že jim uzavírali pojistné smlouvy na nesmyslně vysoké částky a doporučovali jim produkty, které nezohledňovaly potřeby klienta, ale jen vydělávaly provize poradci. Na základě těchto zkušeností mnoho lidí ztratilo k finančnímu poradenství důvěru. Byli buďto sami zákazníkem takto neprofesionálního poradce, nebo někoho takového znali.

Jak je to dnes?

Finanční poradenství se dodnes potýká s nedůvěrou lidí a slovo finanční poradce je bráno jako sprosté. A to, i když již poradenské společnosti dělají přísná opatření, jak podvodům zabránit. Každá uzavřená smlouva musí být zdůvodněna, každá vyplacená provize může být požadována zpět. Některé společnosti dělají školení, aby jejich klienti pochopili, jak finanční svět funguje a dokázali si ohlídat své smlouvy částečně i sami. A co víc, poradce od vás žádné peníze chtít nebude. Služba je v Česku stále zdarma, jedinou cenou, kterou si vždy poradce bere, je kladné doporučení vašim známým.

Má smysl být finančním poradcem?

Obyvatelé České republiky jsou dlouhodobě mezi posledními příčkami žebříčku finanční gramotnosti v Evropě. Přesto většina tvrdí, že poradce nepotřebuje. Výsledkem jsou hrozivá procenta zadlužení obyvatel, nefunkční pojistné smlouvy a drahé bankovní účty. Česko je proto ideální zemí pro finanční poradenství, a pokud máte obchodního ducha, jste fér k zákazníkům, rádi se vzděláváte a láká vás podnikání, pak tento obor doporučujeme. Začátek bude velmi těžký, nicméně s prvními spokojenými klienty přijdou další, kteří budou chtít také pomoci. A ještě připomínáme, že okolo peněz se točí opravdu velmi dobré peníze.

Článek Finanční poradenství u nás - stále velké téma byl publikován 6. června 2016 v 14.30 v rubrice Podnikání, Pojištění a Spoření. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...