Kdy máte nárok na placené volno?

Tagy:  zaměstnání, práce

Kdy máte nárok na placené volno?

V životě každého z nás nastanou situace, kdy nemůžeme jít do práce. Jedná se o záležitosti veselé, tragické i zdravotní. Váš šéf s tím nemůže nic dělat, protože v takových situacích máte právo na volno a někdy i na jeho proplacení. O jaké situace se jedná?

Svatba a narození dítěte

Začněme těmi šťastnými důvody k tomu, abyste nedorazili do práce. Těmi jsou bezesporu svatba. Ať už je přímo vaše nebo třeba vašeho potomka. V případě vaší svatby máte právo na dva pracovní dny volna. Jeden z nich je vždy den obřadu. Druhý si můžete určit buď den před svatbou nebo po svatbě. Jestliže se váš obřad koná v sobotu, v neděli nebo jiný nepracovní den, máte nárok jen na jeden den volna. Náhradu mzdy dostanete v každém případě také jen za jeden den.

Jestliže jdete na svatbu vašich dětí, máte nárok na jeden den placeného volna, který je logicky v den obřadu. Pokud jde o svatbu vašeho rodiče máte také právo na jeden volný den, ale jedná se o volno neplacené.

A co narození dítěte? Toto volno se samozřejmě týká otce. Má právo na placené volno pokud veze ženu do porodnice a zpátky z porodnice domů. Když chce být otec u porodu, musí mu to zaměstnavatel umožnit, ale bude to volno neplacené.

Pohřeb – smrt v rodině

Život nám samozřejmě přináší i smutné okamžiky, mezi které patří například úmrtí v rodině. Také v této situaci máte nárok na placené volno. Pokud se jedná o smrt manžela, druha nebo dítěte, můžete si vzít dva dny placeného volna a jeden den na pohřeb. V případě, že jde o pohřeb rodiče, sourozence, zetě, snachy, švagra nebo švagrové, máte právo na jeden den placeného volna. Jestliže pohřeb zařizujete, přidejte si ještě jeden den. Tyto a další informace naleznete na stránkách pohřební služby Praha.

Návštěva doktora. Pacient nebo doprovod?

Pokud není možné navštívit doktora mimo pracovní dobu, zaměstnavatel vám to musí umožnit. Volno bude navíc placené, ale pouze na dobu, kterou k návštěvě nezbytně potřebujete. Máte také jednodenní pracovní volno, když budete někoho z blízkých doprovázet k lékaři nebo do nemocnice. Placené bude pokud půjde o doprovod dítěte, manžela, druha, rodiče nebo prarodiče. Jinak je neplacené.

Úvodní obrázek: lindsey child/flickr.com

Článek Kdy máte nárok na placené volno? byl publikován 18. ledna 2016 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...