Stát příští rok opět zvýhodní rodiny s dětmi

Tagy:  daně, peníze

Stát příští rok opět zvýhodní rodiny s dětmi

Mnoho z českých rodin si nemůže dopřát vše, co by si přály. Stát se jim proto snaží alespoň trochu ulehčit život. Už letos pocítily rodiny s dětmi daňové zvýhodnění. Příští rok rodiny se dvěma a více dětmi ušetří ještě více.

Zvýhodnění stále roste

Letos vzrostla daňová sleva na druhé dítě o 200 Kč, tedy na 1317 Kč za měsíc. Na třetí a další děti dokonce o 300 Kč, tedy na 1417 Kč. Příští rok se bude daňové zvýhodnění na druhé dítě zvyšovat znovu. Konkrétně by se mělo zvýšit o 100 Kč (1417 Kč) za měsíc a na druhé dítě a další dítě o 300 Kč (1717 Kč). V případě, že je v rodině jen jedno dítě, zůstává daňová sleva pořád stejná. Jedná se o 1117 Kč.

Koalice slíbila, že by zvyšování daňového zvýhodnění mělo probíhat po dobu tří let. Zvyšování se má tedy týkat i roku 2017. V tomto roce by částky měly růst následovně: na druhé dítě o 200 Kč (1617 Kč) za měsíc a na třetího a další potomky o 300 Kč (2017 Kč).

Rodiny ušetří několik tisíc ročně

Jestliže máte jedno dítě nic navíc nezískáte, protože jak už bylo uvedeno, daňová sleva se letos ani v příštích letech zvedat nebude. Jestliže jste výdělečně činní a máte dvě a více dětí můžete ročně ušetřit několik tisíc korun na daních. Jestliže koalice splní svůj slib, může rodina se třemi dětmi za letošní a následující dva roky ušetřit téměř 17 000 Kč. A to určitě není zanedbatelná částka.

Kdo pocítí slevu letos?

Zaměstnaní lidé pociťují daňovou slevu dříve, jelikož se jim odečítá z příjmu každý měsíc už během roku, kdy změna začala být platná. OSVČ pocítí změnu s ročním zpožděním až budou podávat daňové přiznání za příslušný rok. V daňovém přiznání za letošní rok, které se bude podávat v roce 2016, si OSVČ s jedním dítětem odečte 13 404 Kč, se dvěma půjde o částku 15 804 a za třetí a další dítě to bude 17 004 Kč.

Úvodní obrázek: jeff_golden/flic­kr.com

Článek Stát příští rok opět zvýhodní rodiny s dětmi byl publikován 28. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Daně. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...