Dohoda o provedení práce. Znáte pravidla?

Tagy:  pracovní poměr, dpp

Dohoda o provedení práce. Znáte pravidla?

Většina přivýdělků a sezonních brigád probíhá na základě dohody o provedení práce. Než tuto dohodu podepíšete měli byste si zjistit, jaká pravidla pro ni platí. Kolik můžete odpracovat hodin, a jak je to s pojištěním a daněmi?

Omezení odpracovaných hodin

Dohodu o provedení práce (DPP) lze uzavřít u několika zaměstnavatelů najednou. Pro každého z nich můžete ovšem odpracovat jen maximálně 300 hodin za rok. Zaměstnavatel by si to měl přísně hlídat, jinak mu hrozí pokuta. K DPP se váže ustanovení o minimální mzdě stejně jako u běžného zaměstnaneckého poměru. Za odvedenou práci musíte tedy dostat minimálně 55 Kč hrubého za hodinu. Žádná maximální hranice určena není, to už je věc dohody mezi vámi a vaším nadřízeným. V dohodě se dá písemně domluvit třeba čerpání cestovních náhrad a stravné.

Jak je to s odvodem pojištění?

Záleží na tom kolik si vyděláte. Pokud měsíční odměna nepřesáhne 10 000 Kč nemusíte z výdělku vy ani zaměstnavatel odvádět sociální ani zdravotní pojištění. Stejně tak pokud součet příjmů je nižší než tato částka u několika zaměstnavatelů současně. Jestliže máte uzavřeno více dohod u jednoho zaměstnavatele a součet odměn za měsíc přesáhne 10 000 Kč, musíte odvést zdravotní a sociální pojištění. Nezapomínejme ani na to, že pokud máte uzavřenou jen jednu DPP a odměnu nižší než 10 000 Kč musíte to nahlásit své zdravotní pojišťovně a platit si zdravotní pojištění.

Jak se daní DPP?

Pokud výdělek nepřekročí hranici 10 000 Kč, jsou tu ohledně daní, dvě možnosti. Musíte se rozhodnout, jestli podepíšete prohlášení k dani či nikoliv. Pokud nepodepíšete zaměstnavatel vám z příjmu odečte 15% srážkovou daň.

Jestliže podepíšete strhne vám zaměstnavatel 15% zálohu na daň z příjmů a uplatní daňové slevy (na poplatníka, na dítě, manželku, studenta atd.). Zálohovou daň vám strhne také v případě, že jste 10 000 Kč přesáhli. Potom se daň počítá ze superhrubé mzdy.

Úvodní obrázek: zoetnet/flickr.com

Článek Dohoda o provedení práce. Znáte pravidla? byl publikován 30. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...