Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit?

Tagy:  důchod, starobní důchod

Články v sérii

  1. Důchody – starobní a invalidní důchod
  2. Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit?
  3. Důchod - kdy na něho máte nárok a kdy můžete odejít do předčasného?
  4. Hlídejte si odpracovaná léta
Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit?

Celý život jste pracovali a teď přišla další etapa – důchod. Splnili jste podmínky pro dosažení starobního důchodu a chystáte se o něj zažádat? Přečtěte si kde zažádat, co mít s sebou a co si zjistit, než začnete penzi vyřizovat.

Kdy a kde zažádat?

Existuje určitá lhůta, kdy můžete požádat o důchod. Nejdříve je to možné čtyři měsíce před požadovaným přiznáním důchodu. Žádost se musí vyplnit a podat osobně na okresní správě sociálního zabezpečení. Pokud nemůžete podat žádost osobně kvůli zdravotním problémům, musíte si sehnat potvrzení od lékaře. Poté může podat žádost někdo z rodiny s vaším písemným souhlasem.

Co udělat před návštěvou OSSZ?

Zásadní věcí je kontrola toho, zda vaši zaměstnavatelé potvrdili doby důchodového pojištění a také výdělky ve správné výši. Je nutné, aby na sociálce měli správné vstupní údaje, aby vám mohli vypočítat penzi. Dejte si na to opravdu pozor, určitě nechcete dostávat nižší důchod, než vám po právu náleží.

Tyto informace se dají zjistit buď prostřednictvím datové schránky. To je ale možné pouze v případě, že jste majitelem datové schránky. Druhá možnost je poslat písemnou žádost na sociálku, která vám vystaví informativní list důchodového pojištění.

Nezapomeňte vzít s sebou

Pokud je váš list důchodového pojištění v pořádku a nastal ten správný čas, můžete zajít na OSSZ. Pro vyřízení žádosti o důchod budete potřebovat několik dokladů. Mezi ně patří:

  • občanský průkaz
  • doklady o absolvovaném (i nedokončeném) studiu
  • doklady o výkonu vojenské služby (u mužů)
  • doklady, které prokazují výchovu dětí nebo péči o ně
  • rozhodnutí o době, po kterou jste pečovali o osobou závislou
  • doklady o dobách pojištění, které nejsou v informativním osobním listu důchodového pojištění

Úvodní obrázek: Pedro Ribeiro Simões/flickr.com

Článek Blíží se váš nástup do důchodu? Jak ho vyřídit? byl publikován 23. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...