Narodilo se vám dítě? Jak to finančně zvládnout?

Tagy:  peníze, spoření

Narodilo se vám dítě? Jak to finančně zvládnout?

Dříve se děti rodily 20letým rodičům, kteří to brali jako samozřejmost. Dnes ale lidé více přemýšlí o tom, jestli budou schopni své potomky uživit. Nezní to sice moc romanticky, ale mít děti bez peněz zkrátka nelze. Možná byste na něj měli začít spořit už teď.

Kolik bude dítě stát?

Záleží na tom, zda se jedná o prvního nebo dalšího potomka. První dítě je vždycky nejdražší. Důvody jsou zřejmé. Musíte mu pořídit všechno nové. Kočárek, hračky, oblečení, postýlku atd. U těch dalších můžete spoustu věcí použít po prvním dítěti, takže není potřeba je kupovat znovu. Jestliže nemáte na to, abyste kupovali všechno nové, můžete využít bazarů. Věci jsou sice použité, ale sloužit vám budou stejně jako ty nové. Třeba vám přijde představa, že vaše dítě jezdí v kočárku, ve kterém se vozilo cizí dítě zvláštní. Uvědomte si ale, že vás dítě, kterému pořídíte všechno nové bude stát až sto tisíc korun za první rok. Potom si to možná rozmyslíte.

Začněte na dítě spořit

Na dítě začněte spořit co nejdříve. V době, kdy máte práci a stálý příjem vás pár odložených stovek stranou bolet nebude. A až se za dva, pět nebo deset let rozhodnete mít dítě, peníze se vám budou hodit. Zakládat spoření v době těhotenství už je v podstatě pozdě. Peníze musíte totiž nechat ležet několik let a navíc musíte každý měsíc vkládat určitou částku, která se kvůli sníženému příjmu s rodičovskou nebo mateřskou v rodinném rozpočtu těžko hledají.

Přivýdělek na mateřské je možný

Jestliže máte někoho, kdo vám může dítě hlídat, je to velká výhoda. Zatímco o potomka je postaráno, vy můžete jít pracovat. Alespoň na pár hodin týdně. Váš rodinný rozpočet to jistě uvítá. Ale pozor, musíte splnit několik podmínek. Jednou z nich je, že nesmíte začít pracovat dříve než po uplynutí šestinedělí, také nesmíte pracovat na stejnou smlouvu, na kterou čerpáte mateřskou atd.

Úvodní obrázek: peasap/flickr.com

Článek Narodilo se vám dítě? Jak to finančně zvládnout? byl publikován 9. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Spoření. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...