Na co si (ne)půjčit?

Tagy:  půjčka, peníze

Na co si (ne)půjčit?

Půjčka vám může pomoci, ale také vás může poslat na dno, ze kterého se jen těžko dostává zpět. Proto musíte vždy zvážit, zda půjčku opravdu potřebujete a budete schopni ji splácet. Nutné je také vybrat seriózního poskytovatele. Na co si půjčit a na co raději našetřit?

Půjčte si, ale dobře si to rozmyslete

Půjčka je velká odpovědnost, ať už jde o pár tisícovek nebo o sta tisíce. Zda smlouvu podepíšete nebo ne si dobře rozmyslete. Takové rozhodnutí není otázkou jednoho večera. Půjčky jsou vhodné pro nákup takových věcí, jako jsou investice nebo se bude jednat o dlouhodobější charakter. Může jít o bydlení, vzdělávání nebo podnikání.

Říká se, že vzdělání je ta nejlepší investice. Vzít si tedy půjčku na studium nebo nějaký jazykový kurz není vůbec špatný nápad. U podnikání je to těžké. Máte dobrý nápad, ale potřebujete peníze na jeho realizaci. Pokud vám nemůže pomoci někdo z rodiny, je půjčka vaší jedinou možností, jak podnikání „rozjet“. Lidé si často také půjčují třeba kvůli koupi auta. Toto je také pochopitelný důvod pro půjčku. Hlavně v případě, že auto potřebujete rychle bez možnosti si našetřit. Pokud si jste jistí, že nebudete mít problém se splácením, půjčku si klidně vezměte.

Někdy je lepší šetřit

Mnoho lidí se zadluží z toho důvodu, že nepřemýšlí o svých činech a o jejich následcích. Berou si úvěry na věci, které nepotřebují a navíc nepřemýšlí o tom, zda mají finance na to, aby půjčku splatili. Proto než si úvěr vezmete, sepište si vaše příjmy a výdaje a k nim si připočtěte splátky. Vyjdete tak se svými penězi?

Pokud se jedná o levnější zboží (kolo, televizi, mobil…) je rozumnější si na ně našetřit. Není dobré si půjčovat peníze na zboží, které má kratší životnost než je doba splácení půjčky (vánoční dárky, dovolené, svatba, oslavu narozenin…). Představte si, že si půjčíte na dovolenou. Po příjezdu vám zbydou jen vzpomínky a pěkných pár tisíc, které musíte ještě splatit.

Úvodní obrázek: frankieleon/flic­kr.com

Článek Na co si (ne)půjčit? byl publikován 14. září 2015 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...