Jak vyjít s penězi?

Tagy:  peníze, půjčka

Jak vyjít s penězi?

Máte problémy vyjít s penězi, které máte nebo už jste se dokonce i zadlužili? Jestliže vám sotva stačí vaše výplata nebo jste si už i vypomohli nějakou půjčkou, nejste rozhodně výjimkou. Tzv. z ruky do pusy žije u nás spousta lidí i rodin. Co změnit a jak se chovat, abyste s penězi vyšli?

Pozor na půjčky

Půjčka není nič špatného pokud si chcete koupit auto, byt nebo zařídit domácnost. Musíte ale vědět, že nebude problém ji splatit. Nikdy si neberte půjčky na věci, které nepotřebujete a navíc si nejste jistí tím, že je dokážete splatit. Jestliže si půjčku vezmete a nebudete moci splácet, hrozí vám velké problémy. Kolotoč dluhů může začít. Nezaplatíte jednu splátku, druhou… a pak už se vezete. Vše může skončit exekucí majetku, a to i kvůli jedné zapomenuté platbě. Za posledních deset let bylo u nás nařízeno více než tři a půl milionu exekucí. Dejte si pozor, abyste nebyli mezi nimi.

Naučte se hospodařit

Jestliže žijete od výplaty k výplatě, ale vaše mzda se neblíží hranici životního minima, je chyba ve vás. V takovém případě se musíte naučit hospodařit, toto je rozhodně lepší než si brát půjčky. Musíte prostě začít žít s přivřenou peněženkou. Nemůžete chodit 3× týdně s kamarády na kávu nebo na pivo, 2× za měsíc do kina nebo divadla nebo si několikrát týdně kupovat něco na sebe. Za měsíc jsou to i tisíce z vaší výplaty. Jestli nevěříte, zkuste si každý den psát, co jste utratili a potom si položky roztřiďte podle důležitosti a nutnosti. Uvidíte, že spousta věcí je úplně zbytečná.

Nevíte si rady?

Zajděte za nezávislým finančním poradcem, který vám poradí, jak s penězi zacházet. Tato služba se ovšem platí, což pro vás není ideální v případě finančních potíží. Potom navštivte v bance svého bankéře, který vám poradí. Bude vám pravděpodobně chtít nabídnout i nějaký bankovní produkt, ale určitě nestojí o klienta bez peněz, takže věřte, že jeho cílem není vás oškubat.

Úvodní obrázek: media.digest/flic­kr.com

Článek Jak vyjít s penězi? byl publikován 7. září 2015 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...