Jak budete platit na dovolené?

Tagy:  dovolená, zájezdy

Jak budete platit na dovolené?

Kufry sbaleny. K moři toho vlastně není tolik potřeba. Hlavní jsou plavky, opalovací krém a pár kousků oblečení. Ale co peníze? Berete si s sebou hotovost nebo sázíte na platební karty? Pro jistotu je lepší volit oboje. Především pro případ, že se dostanete do potíží nebo si budete chtít koupit nějakou dražší věc.

Proč mít hotovost?

Hotovost, a to alespoň nějaká záložní zásoba, by vám neměla chybět. Nezáleží na tom, zda vyrážíte do Španělska nebo do Thajska. Na nějakém malém ostrůvku nebo daleko od Evropy se může stát, že v obchodech nebudou akceptovat vaši kartu. Také bankomaty určitě nebudou na každém rohu.

Hotovost budete potřebovat třeba i u stánku se zmrzlinou nebo na trhu. Tam vám kartu vezmou jen těžko. Nemusíte si hned brát tisíce euro, stačí třeba stovka. Pokud si vezmete větší množství hotovosti, mohli byste dost litovat v případě jejich krádeže.

Je jasné, že je nesmysl brát si koruny do exotických zemí. Nikdo vám je tam nevymění. Berte si s sebou vždy eura nebo dolary. Někde není možné platit ani v těchto měnách, ale ve směnárně je možné si je vyměnit za tamější měnu. Informace o kurzech byste si měli zjistit už před odjezdem. Jestliže je u nás kurz lepší, vyměňte si alespoň část peněz tu. Potom uvidíte jestli budete potřebovat více nebo ne.

Proč mít platební kartu?

Do zahraničí si vezměte i kartu. Může vám sloužit jako pojistka při nečekaných událostech a výdajích. Jestliže se budete nacházet v oblastech dobře pokrytých terminály klidně plaťte kartou. Jestliže se chystáte cestovat po Evropě, máte velkou pravděpodobnost, že platby budou bez poplatků. V exotičtějších krajích si prodejci často účtují poplatek za platbu kartou, většinou jde o jedno až tři procenta.

A co bankomaty? Raději plaťte kartou, než abyste vybírali z bankomatu. Při výběru v cizině musíte většinou platit poplatky. Ale existují i banky, které poplatky neúčtují ani za výběry v zahraničí. Zjistěte si, které banky to jsou ještě před odjezdem.

Úvodní obrázek: Sean MacEntee/flickr.com

Článek Jak budete platit na dovolené? byl publikován 10. srpna 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...