Bankovní registr klientských informací

Bankovní registr klientských informací

Jaká data jsou v něm obsažena a jak dlouho se evidují?

Bankovní registr klientských informací (BRKI) představuje dobře zabezpečenou databázi údajů o úvěrových vztazích mezi bankami a jejich klienty. Obsahuje data klientů vypovídající o jejich bonitě a důvěryhodnosti.

V registru si jeho účastník (banka) opatří veškeré informace (pozitivní i negativní) o čerpání úvěrů klientem a jeho platební morálce.

V bankovním registru klientských informaci jsou vedeny fyzické osoby (občané i fyzické osoby podnikatelé), které u některé banky (účastníka BRKI) čerpají nebo čerpali jakýkoliv úvěrový produkt.

A jsou zde evidovány i osoby, které o úvěrový produkt teprve žádají nebo jejichž požadovaná smlouva nebyla uzavřena.

Bankovní registr klientských informací obsahuje:

  • identifikační osobní údaje klienta (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, místo a země narození, adresa)
  • informace o uzavření, příp. neuzavření úvěrového vztahu mezi klientem a bankou
  • osobní údaje o finančních závazcích klienta (počet existujících úvěrových smluv, výše jednotlivých úvěrů a splátek, historie splácení, údaje o zajištění závazků…)
  • aktuální žádosti o úvěrové produkty

Dvě lhůty pro uchovávání vašich dat v bankovním registru:

  • pro uzavřené úvěrové smlouvy – po dobu jejich existence a následně 4 roky po ukončení
  • pro neuzavřené úvěrové smlouvy – po dobu 1 roku ode dne podání vaší žádosti o tyto smlouvy

Výhody existence bankovního registru pro klienty

Klientům registr umožňuje vybudování dobré úvěrové historie.

Jste-li dobrý klient, tedy plníte řádně a včas své závazky vůči bankám, příslušná instituce to uvidí ve vaší úvěrové zprávě a bude na vás nahlížet jako na solidního zákazníka. Nejenže dostanete požadované finanční prostředky rychle, ale můžete je získat i za výhodnějších podmínek.

Pokud vás zajímá, jaké informace jsou o vás v bankovním registru vedeny, využijte služby jeho klientského centra a osobně nebo poštou si opatřete výpis. Standardně za něho zaplatíte 100 Kč. Případné chybné údaje BRKI ve spolupráci s bankou neprodleně opraví.

Češi splácejí úvěry zodpovědněji

Ze statistických údajů vyplývá, že nějaký typ úvěru mají více než 3 miliony Čechů. Dvě třetiny z nich jsou zadluženy krátkodobě, což znamená, že využívají osobní a spotřebitelské úvěry nebo splátkové karty. Zbývající třetina připadá na úvěry na bydlení.

Podle průzkumů se platební morálka Čechů meziročně zlepšila. Spolehlivě jsou tradičně spláceny dlouhodobé úvěry na bydlení, ale o 4 % se zvýšil také počet lidí, kteří řádně splácejí své krátkodobé půjčky.

I díky bankovnímu registru klientských informací se tak celkový objem krátkodobého dluhu ohroženého nesplacením snížil o 1,5 mld. Kč.

Článek Bankovní registr klientských informací byl publikován 16. června 2015 v 23.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...