Mateřská a rodičovská dovolená. Na co máte nárok?

Tagy:  mateřská, rodičovská dovolená

Mateřská a rodičovská dovolená. Na co máte nárok?

Chystáte se na mateřskou dovolenou? Potom vám neuškodí dozvědět se pár důležitých informací. Jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou? Máte na ni vůbec nárok a kolik bude činit?

Mateřská dovolená

Jedná se o peněžitou podporu v mateřství a je dávkou nemocenského pojištění. Čím vyšší příjem má žena, tím vyšší mateřskou také dostane. Mateřská trvá 28 týdnů u jednoho potomka. Pokud se jedná o dvojčata nebo více dětí, prodlužuje se na 37 týdnů.

K tomu, aby bylo možné pro ženu mateřskou pobírat, musí být v posledních dvou letech před nástupem min. 270 dní nemocensky pojištěna. Podpora v mateřství se počítá z redukce denního vyměřovacího základu ve výši sedmdesát procent. Tento základ se počítá z předchozí hrubé mzdy u zaměstnaných žen nebo z měsíční platby nemocenského pojištění u OSVČ. Abyste si dokázali lépe představit kolik ženy na mateřské dovolené berou, uvedeme pár příkladů. Pokud bude její mzda 16 000 Kč, její mateřská bude činit něco málo přes 11 000 Kč. Jestliže se jedná o ženu s mzdou 28 000 Kč, její mateřská bude dosahovat částky lehce přes 19 000 Kč. Při velmi slušném platu např. 80 000 Kč si žena přijde na mateřské dovolené skoro na necelých 35 500 Kč.

Kdo nemůže pobírat mateřskou?

Jedná se o studentky, podnikatelky, které neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, ženy pracující na dohodu o provedení práce a také ženy nezaměstnané. Pokud je žena na mateřské nemůžu pracovat pro původního zaměstnavatele na stejné pozici. Může ovšem pracovat na základě jiné smlouvy. Také může pracovat pro jiného zaměstnavatele.

Rodičovská dovolená

Po skončení pobírání mateřské můžou rodiče čerpat rodičovský příspěvek. Zde není důležité, zda jste měli nárok na mateřskou, protože u rodičovské není důležitý příjem. Nárok na něj mají všichni, kteří se starají o dítě. Výše tohoto příspěvku je 220 000 Kč. Měsíční částka je odvozená od toho, jak dlouho budete příspěvky čerpat. Maximálně se jedná o 3 roky.

Úvodní obrázek: Donnie Ray Jones/flickr.com

Článek Mateřská a rodičovská dovolená. Na co máte nárok? byl publikován 15. června 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...