Kupujete starší auto? Pozor na dluhy prodejce

Tagy:  ojeté auto, auto

Kupujete starší auto? Pozor na dluhy prodejce

Potřebujete auto, ale nechcete utrácet statisíce za zcela nové? Potom můžete využít služeb autobazarů nebo si koupit auto přímo od jeho současného majitele. V tomto případě si ale dejte velký pozor. Můžete přijít o auto i o peníze.

Jak je to možné?

Zdá se vám to jako nesmysl? Bohužel je to možné a často s tím nemůžete vůbec nic udělat. Dojít k tomu může tak, že si koupíte auto od dlužníka v exekuci. Pokud se osoba dostane do exekuce, nesmí nakládat se svým majetkem. Jeho majetek už mu v podstatě nepatří, takže koupíte auto od někoho kdo není jeho vlastníkem. Ve chvíli, kdy se tuto skutečnost exekutor dozví, auto najde a zabaví ho vám. A to bez náhrady!

Zůstanete tedy bez auta i bez peněz. Co s tím? Vaší jedinou možností je vyhledat původního majitele auta a požadovat od něj peníze, které jste mu za vůz zaplatili. Ovšem uvědomte si, že osoba v exekuci peníze nemá a jakmile dostala peníze za auto, okamžitě je použila na snížení svých dluhů. Pak už vám nezbývá nic jiného než soud. Ale ani v případě, že soud vyhrajete, nemáte jistotu, že peníze někdy uvidíte. Nepomůže vám ani kupní smlouva. Pokud je uzavřena na věc v exekuci je neplatná.

Jak se koupi takového auto vyhnout?

Takovýchto případů bohužel přibývá. To je důvod k tomu, abyste byli při koupi ojetého vozu mnohem pečlivější. Prověřte, jestli auto nemůže být kradené a také si zkontrolujte Centrální evidenci exekucí. Pokud se jméno prodejce vozu dostane do této evidence, je jasné, že nesmí nakládat se svým majetkem, tedy určitě nesmí prodat své auto. Ale pozor! Ani Centrální evidence vás nemusí zachránit v případě extrémní rychlosti podvodníka, protože záznamy jsou doplňovány s malým zpožděním.

Zbystřete v případě, že je vůz extrémně levný nebo je nutné si pro auto dojet někam za hranice. Pokud kupujete auto od známého, zeptejte se lidí v jeho okolí, zda nemá nějaké finanční problémy. Není to žádný podraz, jen chráníte sami sebe.

Úvodní obrázek: Ray Forster/flickr.com

Článek Kupujete starší auto? Pozor na dluhy prodejce byl publikován 25. května 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...