Ztráta zaměstnání. Jak nalézt novou práci?

Tagy:  zaměstnání, práce

Ztráta zaměstnání. Jak nalézt novou práci?

Ztratili jste zaměstnání? To je samozřejmě velmi nepříjemná záležitost. O to více jestliže máte rodinu. Jak postupovat, abyste zvýšili šanci k nalezení nové práce?

Začít hledat hned nebo čekat?

Není na co čekat. Pokud byste si rádi dopřáli alespoň malou pauzu, můžete to udělat jen v případě, že máte našetřeno dost peněz. Ale ani tak to není dobrý nápad. Práci nenajdete ze dne na den. U profesí, které vyžadují středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání trvá výběr týdny i měsíce. Takže můžete být bez zaměstnání ještě dlouhou dobu po ztrátě práce i přesto, že jste okamžitě začali hledat a reagovat na inzeráty.

Kde hledat a co mít připraveno?

Pro nalezení nového zaměstnání je nutné mít k dispozici aktuální a pravdivý životopis a také motivační dopis. V životopisu nesmí chybět jméno, adresa, kontaktní údaje, vzdělání, praxe, znalost jazyků a další dovednosti (řidičský průkaz, počítače…).

Zaměstnání můžete hledat v novinových inzerátech, na internetu, můžete se také dotazovat přímo v podnicích, ptát se přátel nebo využít Úřadu práce. Buď se zajít podívat přímo na úřad na nástěnku a nebo veškeré informace najdete i na internetu.

Pomoci může i Úřad práce

Pokud byste chtěli pomoci s hledáním práce od Úřadu práce, musíte se registrovat. Zajděte na pobočku ÚP v místě vašeho trvalého bydliště. Evidovat se můžete den po skončení vašeho posledního zaměstnání. Na ÚP vyplníte dva formuláře. Prvních z nich je Žádost o zprostředkování zaměstnání. Bude vám přidělena referentka, ke které budete každých pár měsíců docházet. Druhý formulář je Žádost o podporu v nezaměstnanosti. Podporu ovšem dostane jen ten, kdo splní určité požadavky. Jedním z nich je, že jste za poslední 2 roky odpracoval alespoň 12 měsíců. Podpora v nezaměstnanosti závisí na výši výdělku z vašeho posledního zaměstnání a v průběhu doby se snižuje.

Úvodní obrázek: Flazingo Photos/flickr.com

Článek Ztráta zaměstnání. Jak nalézt novou práci? byl publikován 20. dubna 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...