Jak šetřit v domácnosti? - 2. část

Tagy:  domácnost

Články v sérii

  1. Jak šetřit v domácnosti? - 1. část
  2. Jak šetřit v domácnosti? - 2. část
Jak šetřit v domácnosti? - 2. část

Už víte, jak ušetřit v koupelně a kuchyni. Nyní si můžete dozvědět, jak šetřit v ložnici a také v celém bytě – za topení a světlo.

Světla a žárovky

Klasické žárovky jsou žroutem energie. Je tedy dobré je nahradit těmi úspornými se spotřebou asi jen 20 W. Porozhlédněte s v obchodě po žárovkách, které se rychle rozsvěcují. Tato informace by měla být na obalu. Je nepříjemné rozsvítit světlo a pak několik minut čekat než se opravdu rozsvítí. Můžete si také pořídit LEDky, které spotřebují velmi málo energie.

Hlavně se naučte zhasínat. Pokud zapomenete zhasnout třeba ráno, když jdete do práce, je to opravdu nepříjemné. Světlo svítí zcela zbytečně celý den. Veďte ke zhasínání i své děti.

Hlídejte si topení

Přes den byste se měli cítit hlavně příjemně. Problém je v tom, že každý dává přednost jiné teplotě. Někdo má rád teplo a někdo zase chladnější místnosti. Ideální teplota by měla být taková, kdy nemusíte doma chodit ve svetru a šále, ale na druhou stranu ani umírat vedrem v trenkách. Před spaním by se měla teplota snížit, protože přes noc jste stejně pod peřinou. A navíc pro tělo je mnohem lepší spát v chladnější místnosti. Kupte si proto regulaci a termostaty. Poté budete moci natavit teplotu pro jednotlivé místnosti i části dne.

Šetřete i v ložnici

Ložnice je přesně to správné místo kam pořídit LED žárovky. Nepotřebujete silné ani okamžité světlo. Při čtení si zapněte jen lampičku. Pokud chodíte do ložnice pouze spát, je zbytečné v ní nějak extrémně topit. Pokud v ní trávíte i část dne stáhnete teplotu alespoň před spaním. Do šatny zvolte světlo na pohybové čidlo.

Ostatní maličkosti

Přístroje, které nebudete celý den používat by se měly vypnout ze zásuvky. Pokud zůstanou v režimu „Stand-by“ stále spotřebovávají energii. Před radiátory nestavte nábytek, nedávejte přes ně záclony ani závěsy. Za topné těleso můžete nainstalovat reflexní fólii, která pomůže místnost rychleji vytopit. Pokud máte na vybranou používejte raději notebook, který spotřebuje mnohem méně energie než stolní počítač.

Úvodní obrázek:

Článek Jak šetřit v domácnosti? - 2. část byl publikován 15. února 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...