Co zdražilo a jak se změnily zvyklosti spotřebitelů?

Tagy:  nákupy, potraviny

Co zdražilo a jak se změnily zvyklosti spotřebitelů?

Pokud vezmeme v úvahu ceny potravin z prosince 2013 a porovnáme je se současnými cenami potravin, musíme bohužel konstatovat jasné navýšení. Za nákup, za který jsme zaplatili v prosinci 2013 okolo 2 500 Kč zaplatíme dnes o více než 200 Kč navíc.

Co nejvíce zdražilo?

Za poslední rok zdražily hlavně ovoce, zelenina, alkohol, mléčné výrobky i maso. Většinou je na vině měnová intervence, tedy oslabení koruny Českou národní bankou a následné zdražení dovozu ze zahraničí. Může za tím ovšem stát i neúroda nebo politika prodejců či výrobců.

Jak již bylo napsáno zdražila většina mléčných výrobků – Lučina, tavené sýry a také jogurty. Podle analytiků zde jde hlavně o politiku výrobců, domnívají se, že výrobci testují zákazníky a zkoušejí, co snesou. Ke zdražení došlo i u zeleniny a ovoce. Podstatě zdražily například rajčata a citróny. Rajčata z důvodu špatné úrody a citróny kvůli slabé koruně. Dále došlo ke zvýšení ceny u kiwi, brokolice nebo vodního melounu.

Jak se změnily zvyklosti zákazníků?

Češi nejčastěji nakupují v hypermarketech, kde společně s potravinami pořizují i drogerii. Pražané nejvíce nakupují na farmářských trzích – 75 % z nich.

Roste počet lidí, kteří sledují zemi původu výrobku. Činí tak ze dvou důvodů. Prvním je preferování českých produktů a druhým je snaha o to nekupovat polské potraviny.

Češi nejčastěji nakupují základní potraviny – vejce, pečivo, brambory a mléko. Z nápojů je to pivo následované limonádami.

Ve srovnání s rokem 2013 zaznamenaly diskontní prodejný veliký nárůst. Jako hlavní nákupní místo je uvádí okolo čtvrtiny domácností.

Běžný spotřebitel čte akční letáky a až 40 % lidí se podle nich rozhoduje, co koupí. V prodejně sleduje, kde se objeví zboží označené jako akční nebo zlevněné. Před koupí zkontroluje datum trvanlivosti.

Většina kupujících už nedělá velké nákupy, ale chodí nakupovat častěji. Velké nákupy zůstávají typické jen pro skupiny lidí s vyšším příjmem a početné rodiny.

Úvodní obrázek: Christian Schnettelker/flic­kr.com

Článek Co zdražilo a jak se změnily zvyklosti spotřebitelů? byl publikován 27. února 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...