Rodiče mají právo na částečný úvazek

Tagy:  práce, zaměstnání

Rodiče mají právo na částečný úvazek

Máte malé děti a je pro vás nemožné pracovat na plný úvazek. To je situace spousty rodičů u nás. Přesto by se vám peníze navíc jistě hodily a proto by bylo ideální, kdybyste mohli pracovat alespoň na částečný úvazek. Umožňuje to ale váš zaměstnavatel?

Na částečný úvazek máte právo

Po několik let soud řešit případ jisté úřednice a matky malého dítěte z Liberce. Ta zažalovala svého zaměstnavatele za to, že ji nutil přestoupit z částečného úvazku na plný. Ona odmítla a dostala výpověď. Nejvyšší soud rozhodl, že pokud máte dítě mladší 15 let, zaměstnavatel vám musí vyhovět pokud požádáte o zkrácený úvazek. Odmítnout může jen z vážných provozních důvodů, které musí dokázat a případně obhájit u soudu.

Toto ovšem není nic nového. Soud jen potvrdil to, co je v zákoníku práce uvedeno již dávno. Kromě rodičů dětí do 15 let mají právo na zkrácený úvazek i lidé pečující o dospělé osoby vyžadující celodenní péči atd. To, jak rozhodl soud v tomto případě můžeme tedy brát jako varování pro zaměstnavatele, aby se příliš nevymlouvali. Mohli by z toho mít problémy a navíc to může znamenat poškození jejich image.

Rizika zkráceného úvazku

Zkrácený úvazek i náplň práce si sjednejte písemně vč. toho jakou dobu budete na částečný úvazek pracovat. Pokud tak neučiníte, můžete mít problém s tím, že vám zaměstnavatel nebudu chtít umožnit vrátit se na plný úvazek.

Můžete mít úvazek třeba na šest hodin denně, ale množství práce jako byste měli plný úvazek. Pracovat čtyřicet hodin týdně, ale dostat zaplaceno jen za třicet určitě nikdo nechce. Je to chyba firmy nebo naschvál? Určitě si o tom se svým zaměstnavatelem v klidu promluvte a snažte se domluvit na snížení objemu práce.

Jsou příležitosti?

Podle průzkumů by čtyři z deseti rodičů uvítalo kratší pracovní úvazky. Bohužel české firmy poskytují zkrácených úvazků jen velmi málo – asi 5 a půl procenta ze všech obsazovaných pozic. Mezi firmy, které částečné úvazky nabízí patří např. ČEZ, Vodafone a další.

Úvodní obrázek: Carles Sànchez/flickr.com

Článek Rodiče mají právo na částečný úvazek byl publikován 12. ledna 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...