Máte dobrý nápad? Zkuste podnikat!

Tagy:  podnikání

Máte dobrý nápad? Zkuste podnikat!

Nemůžete najít práci, ale máte spoustu nápadů a chuť pracovat? Můžete zkusit podnikat. Samozřejmě to není tak jednoduché, jak to zní. Ovšem pokud si věříte, můžete rozjet váš vlastní byznys. Jak na to?

1. Utřiďte myšlenky

V první řadě musíte vědět s čím nebo v jaké oblasti chcete podnikat. Zhodnoťte také jaké jsou reálné příležitosti na trhu. Zjistěte jestli bude na trhu o váš produkt zájem a kolik jsou potencionální zákazníci ochotni za něj zaplatit. Nezapomeňte také prozkoumat nabídku svých konkurentů. Poté vytvořte finanční plán – spočítejte jaké budou náklady a zda se projekt vyplatí.

2. Birokracie je všude

Bez papírování se neobejdete. Musíte získat podnikatelské oprávnění, většinou živnostenský list. Existují i specifické činnosti, které vyžadují povolení dalších úřadů (energetici, makléři, pojišťováci…). Dále vaše kroky povedou na finanční úřad, správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

3. Bez peněz to nepůjde

Vaše podnikání se musí nejdříve trochu rozjet. Určitě nebudete mít zisky v prvních měsících. Počítejte s tím, že v prvním roce a více, budete muset projekt financovat ze svých zdrojů. Jak tedy získat prostředky? První možností jsou vlastní zdroje – sem můžeme zahrnout vlastní úspory, peníze od rodiny, přátel atd. Poté jsou to cizí zdroje – mezi ty patří soukromí investoři nebo fondy rizikového kapitálu. V obou případech jde o investice do společnosti výměnou za podíl. Je tedy jasné, že tyto zdroje jsou možné až ve chvíli, kdy firma už generuje nějaké příjmy. Další možností je také úvěr od banky.

4. Pozor na základní chyby

Základní věcí je uvažovat o tom, co děláte, jak to děláte a pro koho to děláte. Je opravdu chytré přivést na trh produkt, který potřebuje jeden člověk z tisíce a stojí pár stovek? Všechno dobře promyslete a propočítejte. Opravdu jste nezapomněli na nějaké náklady? Budete mít čas na to, abyste stihli vše, co je třeba? Možná na vás čeká doma rodina, nebo byste se alespoň párkrát za týden rádi vyspali.

Úvodní obrázek: David Martyn Hunt/flickr.com

Článek Máte dobrý nápad? Zkuste podnikat! byl publikován 30. března 2015 v 00.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...