Příspěvek na bydlení 2014. Jako ho získat?

Tagy:  příspěvek, příspěvek 2014

Příspěvek na bydlení 2014. Jako ho získat?

Příspěvek na bydlení jsou peníze od státu určeny pro osoby s výdělky, které jsou ve srovnání s náklady na bydlení příliš nízké. Navíc musí dojít k tomu, že výdělky klesnout pod určitou hranici. Právo na příspěvek na bydlení mají tedy jen lidé, kteří splní určité podmínky. Hranice, pod kterou výdělek musí spadnout, se vypočítává podle místa bydliště, počtu osob v domácnosti, výše společných příjmů a dalších kritérií.

Žádost o příspěvek na bydlení se musí podat na úřadu práce v místě trvalého bydliště přes příslušný formulář. O příspěvek na bydlení můžete žádat i zpětně, ale max. za poslední 3 měsíce.

Co je potřeba doložit k žádosti?

Tedy kromě žádosti musíte mít také potřebné dokumenty. Nutné je mít osobní doklady (OP, popřípadě rodný list), doklad o výši příjmu, nájemní smlouvu, kupní smlouvu na byt atd. Nezapomeňte, že mezi příjmy se počítá i rodičovský příspěvek nebo přídavky na dítě. Tyto údaje už jsou většinou uloženy v systému úřadu, takže doložení těchto dokumentů nebývá nutné.

Také musíte doložit dokumenty s údaji o vašich zálohách na elektřinu, vodu, plyn, doklad o zaplacení poplatku za komunální odpad a další doklady, které se týkají výdajů za bydlení.

Dostanu příspěvek?

Pokud máte všechny potřebné dokumenty, můžete žádost podat. Nezapomeňte ovšem, že výše příjmů se dokládá za poslední 3 měsíce. To znamená, že když budete žádat o příspěvek za měsíc říjen 2014, musíte doložit příjmy za červenec, srpen a září stejného roku. Také platí, že v konkrétním bytě musíte mít zřízený trvalý pobyt.

Dá se říci, že nárok na příspěvek na bydlení máte tehdy, když vynaložíte 30 % svých příjmů na bydlení. Těchto 30 % ovšem nesmí být menších než jsou stanovené náklady na bydlení podle státu. Pokud váš příjem bude 20 000 Kč za měsíc a nastěhujete se do luxusního bytu s nájmem 15 000 Kč, nepočítejte s tím, že od státu něco dostanete.

Úvodní obrázek: yazoochick/flic­kr.com

Článek Příspěvek na bydlení 2014. Jako ho získat? byl publikován 27. října 2014 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...