Banky versus nebankovní společnosti – je rozdíl mezi nimi podstatný?

Banky versus nebankovní společnosti – je rozdíl mezi nimi podstatný?

Lidé, kteří se v životě dostanou do bodu, kdy chtějí nebo dokonce musí využít půjčku, mají velké možnosti co se výběru konkrétní bankovní instituce týká. Nejdůležitějším a zároveň prvním krokem je rozhodnutí, zda si půjčit od bankovní nebo nebankovní instituce.

Obecně jsou za důvěryhodnější považovány bankovní instituce, protože nebankovní často vzbuzují pocit menší průhlednosti. Mezi ty nejznámější bychom asi zařadili Českou spořitelnu, Komerční banku, Raiffaiesen bank, ČSOB a GE Money Bank. Přesto, pokud bychom je srovnali s nebankovními společnostmi podle různých kritérií, jejich pořadí by bylo promíchané, tedy nestály by na prvních místech banky a až za nimi nebankovní společnosti. Kritérii, podle kterých se společnosti posuzují, pak mohou být například srozumitelnost smluvních podmínek, přítomnost úroků z prodlení nad rámec toho, co umožňuje zákon, sankce za opožděnou splátku, cena produktu nebo využívání rozhodčích doložek.

Pan Daniel Hůle z Člověka v tísni říká, že máme na trhu pět nebankonvích společností, které jsou důvěryhodné a ostatní spíše zavánějí podfukem. Považuje proto za rizikové půjčovat si od jiných nebankovních společností než které jsou zaregistrovány v České leasingové a finanční asociaci (Provident, Home Credit, Cetelem, Cofidix a Essox). Jedinou výjimku podle něj tvoří tzv. finské půjčky, které jsou na krátkou dobu a pouze malý obnos peněz. Rizikovost je podle něj minimální, protože většina společností ani pohledávky pořádně nevymáhá a riziko umořují z ceny produktu. Umí si proto představit, že by i takovou společnost klientům, kteří náhle potřebují zajistit malý obnos peněz, doporučil. Příkladem takové půjčky je například kredito24.cz.

Férové půjčky je tedy možné získat jak v bankovních, tak nebankovních společnostech, záleží na konkrétním člověku, jeho potřebách a preferencích.

Článek Banky versus nebankovní společnosti – je rozdíl mezi nimi podstatný? byl publikován 17. června 2014 v 17.45 v rubrice Půjčky. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...