Povinné ručení ovlivňují bonusy a malusy

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, bonus, malus, nehoda, srovnání, Salve pojištění

Povinné ručení ovlivňují bonusy a malusy

Je to fér – kdo nebourá, platí za povinné ručení méně než někdo, kdo je za volantem postrachem svého okolí. Bonusy a jejich opak, malusy se tak starají o to, aby byli motoristé aspoň trochu motivováni jezdit bez nehod a ti, kterým se to daří, se dočkali odměny.

Těmito slevami nebo naopak příplatky se ale ještě více zamotávají nabídky jednotlivých pojišťoven, u beztak dost složité. Informace o povinném ručení na internetu jsou, ale je jich prostě příliš mnoho. Není jednoduché se ve změti čísel a písmen orientovat a tak přichází na pomoc on-line kalkulačky na internetu, například Salve pojištění.

Motorista vyplní údaje o sobě samotném i o autě, které chce pojistit a za pár minut má v pohodlí domova seřazené všechny dostupné nabídky od nejvýhodnější po nejméně výhodnou. Nelze jednoznačně napsat, která pojišťovna je nejlepší – jedna boduje cenou, druhá nabídkou služeb, přesněji řečeno připojištění a další má propracovaný právě systém bonusů a malusů.

Získávat bonusy je příjemné…

Nabízet řidičům bonusy přitom přikazuje pojišťovnám i zákon. Princip je přitom jednoduchý a maximálně spravedlivý – kdo nezpůsobuje nehody, platí za povinné ručení méně než ten, kdo nějakou tu nehodu zapříčinil. Za každý měsíc, který řidič zvládne bez nehod, klesá částka za povinné ručení o nějakou tu korunu dolů. Tyto měsíce se sčítají za celou dobu, po kterou je uzavřená smlouva a není podstatné, u jaké pojišťovny – bonusy lze přenášet mezi pojišťovnami. Ale pokud člověk bourá často, je na tom úplně nejhůře – pojišťovny mu pak stanovují sankce nazývané malusy.

Výši bonusů a malusů mají pojišťovny stanoveny individuálně, ale obvykle se snižuje roční sazba za každých dvanáct měsíců bez nehody o pět procent. Bonusy získává zodpovědný řidič, ale některé pojišťovny nabízí převod bonusů například v rámci rodiny. Mladý řidič s čerstvým řidičákem tak může mít stejné výhody jako jeho otec jezdící roky bez nehod.

Zodpovědní řidiči platí méně než ti, kteří často bourají. To je fér. Foto: Martin SingrZodpovědní řidiči platí méně než ti, kteří často bourají. To je fér. Foto: Martin Singr

…ale existují i malusy

Pokud ale řidič havaruje a nemá sjednané nepovinné havarijní pojištění, musí si nejprve (v lepším případě, kde jde jen o pomuchlané plechy) zaplatit opravu auta. To proto, že povinné ručení kryje jen škody dalším účastníkům nehody. Další nepříjemností je pak nutnost platit za povinné ručení více, protože mu pojišťovna připočítá malusy. To v praxi funguje tak, že pojišťovna odečítá určitý počet měsíců bez nehod, zpočátku se jen zmenšují bonusy. Pokud je těchto měsíců málo, je pojistné vyšší než standardní cena. Malusy si stejně jako bonusy určuje pojišťovna sama, obvykle se odvíjí od závažnosti způsobené nehody.

Článek Povinné ručení ovlivňují bonusy a malusy byl publikován 17. února 2014 v 21.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...