Stavební spoření a jak si z něj vzít úvěr

Tagy:  stavební spoření, úvěr na bydlení

Stavební spoření a jak si z něj vzít úvěr

Stavební spoření

Stavební spoření patří u nás mezi nejmladší finanční produkty, přesto je ale velmi oblíbené. Jde o to, že na účet stavebního spoření odvádí klient peněžní částky, a to buď pravidelně (např. jednou měsíčně) nebo nepravidelně dle svého uvážení. Hlavní myšlenkou stavebního spoření je získat levný úvěr na bydlení. Pro založení takovéhoto spořícího účtu je nejprve nutné sepsat smlouvu. Tu sepisuje fyzická nebo právnická osoba, za nezletilé pak zákonný zástupce. Stavební spořitelny si účtují při sepisování smlouvy částku v hodnotě 1 % z cílové částky.
K naspořené částce klient získává finanční podporu od státu ve výši 15 % z ročně uspořené částky, nejvíce však 3000 Kč. Nárok na státní podporu však vzniká jen při dodržení vázací doby 6 let, což znamená, že klient může vybrat peníze nejdříve za 6 let. Toto však platí pouze u smluv uzavřených po 1. 1. 2004, smlouvy uzavřené před tímto datem mají státní podporu 25 % z ročně uspořené částky, nejvíce však 4500 Kč při vázací době 5 let. Na státní podporu nemají nárok právnické osoby, připisuje se vždy na jedno rodné číslo, není tedy možné ani získat více podpor na jednu osobu. Výjimkou je pouze situace, kdy fyzická osoba další smlouvu se státní podporou zdědí. Po vypršení vázací doby si může klient buď částku vybrat, nebo pokračovat ve spoření.

Úvěr ze stavebního spoření

Hlavním účelem stavebního spoření je levný úvěr s úrokem cca 3–6 % . Úvěry na bydlení mohou být poskytnuty jen při splnění několika podmínek, které se týkají výše naspořené částky, spoření po určitou dobu, atd. Ze stavebního spoření lze také čerpat meziúvěr neboli tzv. překlenovací úvěr. Ten můžete využít, pokud potřebujete peníze ještě před uplynutím vázací doby. Na tento typ úvěru však nemá klient nárok ze zákona, situaci musí posoudit spořitelna. Úroky z meziúvěru jsou vyšší než úroky z úvěru, lze si je ale odečíst z daně, a to až do výše 300 000 Kč na rodinu ročně. je také možné zařídit si pojištění proti neschopnosti splácet úvěr.

Předčasný výběr

Pokud se klient rozhodne z nějakého důvodu naspořenou částku vybrat před uběhnutím vázací doby, musí mu spořitelna tyto peníze vydat, ale účtuje si pokutu ve výši 0,5 % z cílové částky a klient nemá nárok na čerpání státní podpory. Peníze ze stavebního spoření může klient vynaložit na cokoli, pokud se jedná o úvěr, je nutné je vynaložit na koupi, výstavbu či opravu ubytovacích prostor.

Článek Stavební spoření a jak si z něj vzít úvěr byl publikován 9. července 2012 v 12.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...