Jak začít s podnikáním?

Tagy:  s.r.o., založení firmy, ready-made, webhosting

Jak začít s podnikáním?

V případě, že se rozhodneme založit si firmu, musíme si nejprve rozmyslet, jaký typ společnosti budeme mít. Pro účel podnikání existuje více typů společností, z nichž nejrozšířenější je společnosti s ručením omezeným (s.r.o.). Podmínky pro založení s.r.o. jsou následující: je nutné složit základní kapitál alespoň 200 tisíc Kč, společníků může být jeden až padesát, z nichž každý musí vložit do společnosti alespoň 20 tisíc kč. Splněním těchto podmínek a zápisem do obchodního rejstříku vzniká nová společnost. Zároveň musí být před zraky notáře podepsána společenská smlouva. Společnost s ručením omezeným odpovídá za své závazky celým svým majetkem, společníci pak do výše svých vkladů. Nejvyšším orgánem je valná hromada, statutární orgán je tvořen jednateli. Pokud máte dostatek náplně do tiskárny, můžete si vytisknout detailní legislativní požadavky na založení společnosti a v klidu si je prostudovat.

Ready – made

Pokud si chceme zakládání společnosti zjednodušit, můžeme ji jednoduše koupit. Spousta firem se totiž zabývá zakládáním a následným prodejem společností, takže kupujícímu odpadají starosti s formalitami při založení firmy a navíc je již splacen základní kapitál.

Sídlo firmy

Pokud nepotřebujete vlastní kancelářské prostory, můžete využít službu, kterou poskytuje mnoho zprostředkova­telských firem – poskytnutí sídla. Tyto společnosti vám poskytnou sídlo na lukrativní adrese v Česku i v zahraničí. Na Slovensku si ale dejte pozor, vzhledem k novele zákona o zdravotním pojištění je podnikatel povinen odvádět odvody z dividend ve výši 10 %.

Offshore firmy

Trendem poslední doby jsou tzv. offshore firmy. Tento typ společnosti se používá v oblasti online podnikání a také, když je potřebné zaručit anonymitu vlastníků společnosti. Offshore firmy jsou populární také díky osvobození od daní a minimální kontrole ze strany státu. Pokud ponikáte v zahraničí, nezapomeňte na možnost vrácení daní. V případě, že zaplatíte na daních více, je stát, ve kterém pracujete, povinen vám vrátit přeplatek na dani. To platí samozřejmě jen v případě, že daňová sazba je vyšší v zahraničí než v České republice. Aby jste měli účetnictví v pořádku, musíte si najít účetní, která má s těmito společnosti zkušenosti.

Webhosting

Prezentace firmy na internetu dnes patří mezi nejdůležitější faktory, které zaručí budoucí úspěch či neúspěch vašeho podnikání. Proto by jste se měli seznámit s pojmem webhosting. Jde o to, že vámi zvolená firma vám na zakázku vytvoří webové stránky, emaily, loginy atd. Za webhostingové služby se platí ročně, a to v řádu několika stovek až několika tisíc korun – záleží na rozsahu poskytovaných služeb a na místě, které bude vaše firma využívat – je možné mít prostor od 10 MB do několika tisíc MB. Stačí si zapnout svůj Thinkpad, porovnat si nabídku jednotlivých společností a najít zkušenosti reálných zákazníků s různými webhostingy.

Článek Jak začít s podnikáním? byl publikován 29. května 2012 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...