Znáte rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Tagy:  platební karty, kreditní karty

Znáte rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Skoro každý z nás dnes vlastní nějaký typ platební karty. Jak je všeobecně známo, tyto karty slouží k bezhotovostní úhradě v obchodech, při platbě na čerpacích stanicích, dálnicích a podobně. Platební karty pomalu vytlačují hotovostní peníze a zdá se, že je do budoucna zcela nahradí.

Základní typy platebních karet

Pokud si chceme k bankovnímu účtu pořídit platební kartu, je třeba prvně zvážit, jaký typ karty chceme používat. Mezi základní typy patří karta kreditní a debetní. Debetní kartu má většina běžných uživatelů platebních karet. Při placení touto kartou jsou peníze odečítány jejímu majiteli přímo z běžného účtu a to do výše zůstatku na tomto účtu (pokud nemá zřízen kontokorentní úvěr). S takovouto kartou je možné také vybírat z bankomatu. Druhým významným typem je kreditní karta. Ta funguje na principu úvěru. Jinými slovy – nehledě na to, kolik máte na účtu peněz, si můžete koupit cokoliv. Banka Vám na totiž půjčí. Později však musíte peníze vrátit, a to klidně na splátky – banka stanovuje minimální výši splátek 5–10 % z půjčené částky. Méně známým typem karty je tzv. charge karta, pomocí které neplatíte na úvěr, ale musíte k určitému datu splatit celou dlužnou částku (bezúročně).

Další typy

Podle použitelnosti se platební karty člení na domácí a mezinárodní. Od těch domácích ale banky pomalu upouštějí kvůli nemožnosti platby v zahraničí.
Další členění je podle způsobu provedení. Tady se karty dělí na embosované a elektronické. Embosovanou kartu poznáme podle reliéfního písma na jejím povrchu. To umožňuje platit i v místech, kde nejsou elektronické terminály. Elektronické karty vydávají banky k běžnému účtu většinou zdarma a jsou určeny k platbě na elektronických terminálech a k výběrům z bankomatu.

Jak platit platební kartou

Platba kartou je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Po naúčtování nákupu předložíte obsluze kartu, ta ji vloží do čtecího zařízení a požádá Vás o zadání čtyřmístného kódu PIN. Po jeho ověření se Vám z účtu odečte částka, kterou platíte – nebo, v případě kreditní karty, se Vám vytvoří u banky úvěr – a transakce je hotová.
Často je možné se setkat s platbou kartou přes internet. Ta probíhá jak převodem z Vašeho účtu na účet příjemce platby pomocí internetového bankovnictví a nebo zadáním čísla karty do speciálního formuláře –někdy se zadávají i další údaje jako např. platnost karty.

Určité typy karet s sebou nesou různé výhody. Jako příklad lze uvést kreditní karty Citibank, díky nimž získáte slevy při platbě u nejrůznějších prodejců. Jako příklad lze uvést kartu O2 citi, která přináší výhody zákazníkům O2 nebo kartu Shell Matercard od Citibank, díky níž můžete tankovat se slevou u čerpacích stanic firmy Shell.

Článek Znáte rozdíl mezi debetní a kreditní kartou? byl publikován 19. dubna 2012 v 10.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...