Kdy máme nárok na nemocenskou a v jaké výši?

Tagy:  nemocenská, výpočet nemocenské

Kdy máme nárok na nemocenskou a v jaké výši?

Co je to nemocenská?

Nemocenské pojištění je legislativně ošetřeno zákonem č. 187/2006 o nemocenském pojištění. Představuje pojištění určené pro výdělečně činné osoby, které jsou v krátkodobých sociálních situacích zásobováni dávkami nemocenského pojištění. Narozdíl od samostatně výdělečně činných osob jsou zaměstnanci povinni platit nemocenské pojištění. Z toho je jim poskytována podpora při nemoci. Zaměstnanec tak při výpadku pravidelného příjmu (z důvodu nemoci) nedostává plnou mzdu, ale pouze její část (platí ale, že s rostoucí mzdou je poměr mezi nemocenskou a plnou mzdou menší). Osoby samostatně výdělečně činné si mohou platit nemocenské pojištění dobrovolně, nárok na vyplácení nemocenského příspěvku jim ale vzniká až po patnáctém dni nemoci.

Jak funguje systém pro vyplácení nemocenské?

Systém vyplácení nemocenské začíná až čtvrtým dnem nemoci zaměstnance (první tři dny nedostává nic) – a až do čtrnácti dnů od odchodu na nemocenskou je příspěvek placen zaměstnavatelem. Teprve od patnáctého dne trvání nemoci je hrazen z nemocenského pojištění, tedy od státu.

Jak si vypočítám výši nemocenské?

Při výpočtu se vychází z příjmu, který má nemocný. Pro samotný výpočet stačí uvést měsíční pojistné, které bylo zaplaceno na nemocenském pojištění za současný a minulý kalendářní rok. Některé internetové kalkulačky pro výpočet nemocenské po vás budou vyžadovat i průměrnou hrubou mzdu za minulých 12 měsíců a průměrnou hrubou mzdu za minulé kalendářní čtvrtletí.

Na jaké příspěvky mám v rámci nemocenského pojištění ještě nárok?

Z nemocenského pojištění je dále vyplácena: Podpora při ošetřovatelství neboli ošetřovné – tedy situace, kdy zaměstnanec nemůže pracovat, protože se musí starat o nemocného člena domácnosti nebo dítě mladší deseti let (pokud nemůže plnit školní docházku, protože je škola uzavřená). Ošetřovné se vyplácí maximálně šest dní. Peněžitá pomoc v mateřství neboli mateřská – která nahrazuje předešlý příjem matky a začíná se vyplácet matkám standardně šest až osm týdnů před porodem.

Článek Kdy máme nárok na nemocenskou a v jaké výši? byl publikován 29. prosince 2011 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...