Stavební spoření pro děti - proč jej zvolit a na co si dát pozor

Tagy:  spoření, spoření pro děti

Stavební spoření pro děti - proč jej zvolit a na co si dát pozor

Stavební spoření pro děti je v současné době velice využívaným produktem. Prakticky ihned po narození dítěte mu mohou jeho rodiče založit spořící účet u některé ze spořitelen a díky pravidelnému odvádění vkladů na tento účet mu pak zajistit finanční pomoc při zařizování či koupi vlastního domu či bytu, zdroj peněz na školné a studium nebo jiné výdaje podle jeho vlastních potřeb. Založení takovéhoto spořícího účtu je v každém případě výhodné, neboť dítě nevstupuje do dospělosti s „holýma rukama“, nemusí se v počátcích studia či pracovní kariéry potácet na hranici chudoby, může začít investovat do vlastního bytu či na tomto účtu dále spořit coby dospělý klient.

Co je dobré vědět?

Pojďme se nyní podívat na výhody a nevýhody takovéhoto stavebního spoření a nutná kritéria pro jeho používání. Spořící účet zakládají oba rodiče dítěte s tím, že oba mají ke smlouvě stejný vztah, tedy ani jeden z rodičů nemá hlavní rozhodovací právo o nakládání s účtem. Nutné je také říci, že účet spravují pouze zákonní zástupci dítěte, tj. rodiče či soudem přidělení opatrovníci. Peníze uložené na tomto účtu pak patří dítěti, ne rodičům. Při uzavírání smlouvy stačí přítomnost jednoho z rodičů, práva však mají, jak už bylo řečeno, oba rodiče stejná. Ostatní rodinní příslušníci mohou na konto dítěte přispívat, nemají však žádná další práva k účtu.

Sepsání a vypovězení smlouvy

Při uzavírání smlouvy většinou dostávají rodiče od banky různé bonusy a finanční dary, nedoporučuje se však sepisovat smlouvu jen kvůli nim a je třeba promyslet možnosti splácení do budoucna. Podmínky jsou však většinou velmi příznivé, a tak se tyto spořící účty těší velké oblibě. Jako každá jiná smlouva, dá se i smlouva o stavebním spoření vypovědět. Souhlasit musí ale oba rodiče, což bývá problém, pokud jsou např. rozvedení či mají každý v tomto ohledu jiný názor. Pokud se rodiče neshodnou, rozhoduje celou věc opatrovnický soud. Ten vydává souhlas s výpovědí jen v případě, že peníze z účtu budou použity ve prospěch dítěte. Pokud v tomto procesu dítě dosáhne plnoletosti, je vše plně v jeho režii a o účtu si rozhodne samo.

Úvěr z účtu

Z dětského spořícího účtu si lze také vzít úvěr. Vždy je k tomuto úvěru nutné svolení opatrovnického soudu. Pokud svolení nemáte, spořitelny vám nepůjčí buď vůbec, a nebo stanoví strop pro půjčku zpravidla na několika desítkách tisíc korun. Úvěr však musí být splacen do 18 let věku dítěte. Po shrnutí všech těchto informací je jasné, že tento typ spoření je koncipován tak, aby byl vždy pro dítě výhodný a zajistil mu bezproblémový start do dospělosti.

Článek Stavební spoření pro děti - proč jej zvolit a na co si dát pozor byl publikován 24. října 2011 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...