Investování do nemovitostí - co je dobré vědět?

Tagy:  investice, nemovitosti, investování do nemovitostí

Investování do nemovitostí - co je dobré vědět?

Investování do nemovitostí je jednou z nejčastějších a nejoblíbenějších investic. Důvodů je více, od stability a lukrativnosti po nemožnost vytunelování či odolnost proti inflaci. Zkrátka a dobře, investujete-li do nemovitosti, musíte sice očekávat nízký výnos, avšak při minimálním riziku. Investice do nemovitostí lze rozdělit na několik typů. Můžete totiž investovat do pozemku, domu, bytu, stavební firmy či nemovitostního fon­du.

Stavební pozemek

Nákup stavebního pozemku je z časového hlediska velice krátkodobá investice (3–5 let) s velice nízkým rizikem a krátkou dobou návratnosti. Jedná se většinou o částku půl milionu korun a více, výnos se ročně pohybuje kolem 5 %. Na výnos má ale také vliv lokalita pozemku.

Byt nebo dům

Nejčastější investicí bývá nákup domu či bytu za účelem jeho pronajímání. Tato investice se řadí mezi střednědobé (5 – 10 let), riziko je nízké, výnos činí zhruba 6 % při 3% nárůstu z ceny ročně. Investice se pohybuje od tří milionů korun výše.

Nemovitostní fondy

Investovat do nemovitostního fondu mohou nově i drobní investoři (dříve byla povinná výše vkladu minimálně dva miliony korun. Výhodou je možnost vložit malé množství kapitálu a zároveň přenést povinnosti vyplývající z vlastnictví nemovitosti na daný fond.

Projektové společnosti

Dalším typem investice je investice do projektové společnosti. Tyto společnosti realizují výstavbu projektů. Jedná se buď o investice krátkodobé (do 3 let), a to v případě, že po vystavění projektu se všechny bytové jednotky prodají, a nebo o investice dlouhodobé (od 15 let výše), kdy se jedná o výstavbu či rekonstrukci obchodních nebo administrativních budov za účelem prodeje nebo dlouhodobého pronájmu.

Města vhodná pro investování

V Evropě patří k městům vhodným pro investování do nemovitostí Paříž, Londýn, Helsinky, Madrid, Barcelona, Stockholm, Dublin, Lyon, Kodaň, Edinburgh, Praha, Curych a Brusel. Vzhledem k trvalému poklesu obyvatel v Evropě však ceny stagnují a je proto výhodnější investovat do nemovitostí v USA či Austrálii, kde stále ještě přetrvává populační růst.

Článek Investování do nemovitostí - co je dobré vědět? byl publikován 14. listopadu 2011 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...