Auta na splátky – jaké jsou možnosti?

Tagy:  automobil, leasing, půjčka, úvěr, spotřebitelský úvěr, banky, auto, splátky

Auta na splátky – jaké jsou možnosti?

Bez vlastního vozu se dnes řada lidí skutečně neobejde. Tím, co jim však může k této nezbytnosti stát v cestě, jsou finance. Jednou z možností, jak se k vlastnímu auto dostat, může být koupě na splátky.

Auto na splátky – široký pojem

Auto na splátky je v dnešní době skutečně široký pojem. Dříve se vozy kupovaly zásadně na leasing. Dnes je však tento produkt často překonán díky jiným typům úvěrů. Kromě leasingu se totiž nabízejí i spotřebitelské úvěry bez účelové vázanosti nebo speciální produkty sloužící k financování automobilů. Jelikož je nabídka celkově velmi široká, je třeba se dobře informovat předem. Mezi jednotlivými variantami mohou totiž být i výraznější rozdíly, a to jak v podmínkách, tak ceně.

Klasický leasing

Leasing byl tradičním nástrojem financování vozů. Poskytují ho zpravidla speciální leasingové společnosti, nabízejí ho fyzickým i právnickým osobám. Získat leasing je často snadnější a rychlejší než v případě žádání o úvěr. V začátku sice můžeme těžit z různých zvýhodnění, celkově se jedná však o méně flexibilní produkt, který vychází poměrně draze. S koupí vozu tímto způsobem také souvisí povinnost zajištění různých pojištění. Mnozí také zapomínají na to, že auto je majetkem leasingové společnosti až do jeho úplného splacení.

Účelově nevázané spotřebitelské úvěry

Stále častěji je k nákupu automobilu využíváno různých spotřebitelských úvěrů bez účelové vázanosti. Zde jsou podmínky trošku jiné. Banky si již více prověřují klienta a jeho schopnost splácet, v některých případech zejména u vyšších částek požadují také ručitele. Do nákladů se v tomto případě promítnou i různé poplatky bance, naopak klient ale není vázán ke sjednání pojistek, například havarijní. Celkově pak tento způsob financování vyjde laciněji, úroky jsou příznivější. Další výhodou je, že automobil okamžitě přechází do majetku kupujícího.

Účelový spotřebitelský úvěr a další produkty

Různé společnosti dnes již nabízejí spoustu účelově vázaných produktů, které jsou přímo na míru šité k financování nákupu vozu. Tyto produkty již bývají flexibilnější, klient si může zvolit, jaké bude mít úvěr parametry. V některých případech majitel musí sjednat havarijní pojištění, často však za výhodnějších podmínek. Pro někoho je také lákavá možnost předčasného splacení úvěru bez obav ze sankcí.

Článek Auta na splátky – jaké jsou možnosti? byl publikován 20. června 2011 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...